Er du vild med dansk mad, og kan du også lide selv at svinge gryderne i dit køkken, så kan du helt sikkert få meget fornøjelse af selv at lave dansk mad fra bunden af med friske råvarer. Selvom travle danskere i stigende grad vælger take away løsninger eller at få måltidskasser leveret til hoveddøren for nemheds skyld, så er der stadig noget særligt ved hjemmelavet mad.
Dansk hverdagsmad og weekendmad
Traditionelle danske retter kan spises både som hverdagsmad og som weekendmad. Stegt flæsk med persillesovs og kartofler er af de traditionelle retter, som du nemt kan tilberede i dit køkken. Vælg flæsk af god kvalitet, samt nye danske kartofler og lav en veltilberedt persillesovs, som du kan nyde. Danske retter med hakket oksekød er også populære. Vælg gerne økologisk hakket kød med en lav fedtprocent til din hakkebøf med bløde løg, som kan serveres med hvide kartofler og en dejlig brun sovs lavet fra bunden af. Frikadeller, fremstillet af dejlig dansk kød, serveret med spidskål, nye asparges eller kartoffelsalat er perfekt til en forårs- eller sommeraften. Gammeldags oksesteg tager længere tid at tilberede, men har du god tid i weekenden, så er det hele forberedelsestiden værd. Hertil kan du servere kartofler, sovs, ærter og gulerødder, eller du kan alternativt lave bagte rodfrugter som tilbehør. Vil du gerne forkæle dig selv med en god flaske vin til oksestegen, så finder du et stort udvalg af spændende vine hos Vinoteket Danmark, hvor du nemt kan bestille det antal flasker, du ønsker, og få dem leveret til døren.
Danske retter med et grønt twist og dressinger
Har du spist de traditionelle danske retter så ofte, at du trænger til variation, så kan du prøve at tilføre dem et lille twist. Det kan du fx gøre ved at erstatte kartofler og sovs, som ligger tungt i maven, med en frisk grøn salat med sæsonens grøntsager. Dermed får du også lavet et sundere måltid, fordi grøntsager er sundere end kartofler og sovs, der indeholder en del stivelse. Du kan variere salaterne næsten i det uendelige og servere dem året rundt. Du kan fx erstatte den brune sovs med en cremefraiche dressing eller tapenade, som kan laves af fx oliven, soltørrede tomater og krydderurter. Traditionel dansk mad er ofte lidt tung husmandskost, men nu om stunder hvor de færreste af os har fysisk krævende arbejde, men derimod sidder stille foran computeren og arbejder, så kan vi godt nøjes med et lavere kalorieindtag. Når du giver de danske retter et grønt twist og handler økologisk og lokalt, så er det både godt for dit helbred, for landmændenes økonomi og for miljøet. Når du skal stege kød, snitte, hakke, skære og skrælle grøntsager, kartofler og lave lækre saucer eller dressinger, er det vigtigt, at du har det rigtige køkkenudstyr, så du kan opretholde god køkkenhygiejne, og så det bliver nemmere at lave maden.